Celem naszej wycieczki, w której wzięło udział aż jedenaście klas był Tusinek.
A tak opisują to miejsce właściciele na swojej stronie internetowej:„Tusinek to restauracja i tradycyjne gospodarstwo agroturystyczne położone na granicy Kurpi i Mazur w miejscowości Rozogi. Za restauracją, w głębi alei lipowej, na terenie rozległej posiadłości, mieści się część hotelowa z 17 komfortowymi pokojami. Otoczenie lasów, pól i obecność zwierząt tworzą wyjątkową, sielską atmosferę Tusinka, a panujący spokój i bliski kontakt z naturą zapewniają ucieczkę od codziennego zgiełku…"
I tak jak w opisie Tusinek powitał nas piękną pogodą, ciszą zakłóconą tylko przez krzyczące pawie, zielenią oraz naturą, która o tej porze roku jest mieszanką zieleni, przetykaną nieśmiało kolorowymi kwiatami i zapachem ziół. Nasi uczniowie wzięli udział w warsztatach, które korespondowały z naszymi problemami priorytetowymi promowanymi przez naszą placówkę jako Szkoły Promującej Zdrowie czyli zdrowa żywność, ekologia oraz aktywności na świeżym powietrzu. Ważnym punktem było zainteresowanie dzieci powiązaniem i bezpośrednią zależnością pomiędzy rolnikiem, producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m.in. w ramach Programu dla szkół, który jest realizowany przez szkołę przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (droga „od pola do stołu”) oraz zaciekawienie dzieci sposobami uprawy i produkcji warzyw, owoców, mleka i przetworów mlecznych. Dzieci poznały więc zasady uprawy ekologicznej, delektowały się nowalijkami oraz przygotowywały zdrowe surówki warzywne, które następnie zjadały, rozpoznawały także warzywa hodowane w gospodarstwie. Następnie obejrzały zagrody z kozami. To dzięki tym zwierzakom gospodarstwo wytwarza wyśmienite sery, których okazję mieliśmy spróbować. Mieliśmy także możliwość delektować się prawdziwym mlekiem prosto od krowy…Na zakończenie naszej wizyty skorzystaliśmy z dostępnych terenów zielonych przygotowanych do rekreacji, gdzie w oczekiwaniu na powrót dzieci aktywnie zakończyły pobyt w Tusinku.
Opracował: Koordynator d.s. Promocji Zdrowia




I tak jak w opisie Tusinek powitał nas piękną pogodą, ciszą zakłóconą tylko przez krzyczące pawie, zielenią oraz naturą, która o tej porze roku jest mieszanką zieleni, przetykaną nieśmiało kolorowymi kwiatami i zapachem ziół. Nasi uczniowie wzięli udział w warsztatach, które korespondowały z naszymi problemami priorytetowymi promowanymi przez naszą placówkę jako Szkoły Promującej Zdrowie czyli zdrowa żywność, ekologia oraz aktywności na świeżym powietrzu. Ważnym punktem było zainteresowanie dzieci powiązaniem i bezpośrednią zależnością pomiędzy rolnikiem, producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m.in. w ramach Programu dla szkół, który jest realizowany przez szkołę przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (droga „od pola do stołu”) oraz zaciekawienie dzieci sposobami uprawy i produkcji warzyw, owoców, mleka i przetworów mlecznych. Dzieci poznały więc zasady uprawy ekologicznej, delektowały się nowalijkami oraz przygotowywały zdrowe surówki warzywne, które następnie zjadały, rozpoznawały także warzywa hodowane w gospodarstwie. Następnie obejrzały zagrody z kozami. To dzięki tym zwierzakom gospodarstwo wytwarza wyśmienite sery, których okazję mieliśmy spróbować. Mieliśmy także możliwość delektować się prawdziwym mlekiem prosto od krowy…Na zakończenie naszej wizyty skorzystaliśmy z dostępnych terenów zielonych przygotowanych do rekreacji, gdzie w oczekiwaniu na powrót dzieci aktywnie zakończyły pobyt w Tusinku.
Opracował: Koordynator d.s. Promocji Zdrowia



